SLÄKTFORSKNING FÖR DIG

Hilda Karolina Stenström

 

Jag har även skrivit en del om min egen släkt som t.ex. ett besök hos Mjölnaren Anders Peter (Petter) Stenström vid Låttra kvarn år 1881 som finns att läsa i Västra Vingåkers hembygdsförenings årsskrift 2011. Resan gick från Vingåkers station dit Hilda kom tillsammans med sin kusin Fina (Josefina Vilhelmina) från Örebro . De fortsatte sin färd med oxskjuts från Vingåker till Låttra kvarn där Hildas farbror och Finas pappa Anders Petter Stenström var Mjölnare. Hela besöket finns att läsa i Hembygdsföreningens årsskrift 2011. (Anders Petter Stenström var far till Karl Stenström som senare anlade och drev Ekholmens trädgård i Vingåker).

 

I Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 2010 har jag medverkat med en skildringav 1870 talets Arboga som min släkting Hilda Stenström skrev efter ett återbesök i hemstaden år 1938.

 

I Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 2011 har jag också medverkat och då med Hilda Stenströms berättelse om julfirandet i fosterhemmet i Arboga år 1872 som såg lite annorlunda ut mot vad vi är vana vid idag.

 

Arboga museum har även en kopia på en bok som Hilda senare skrev och fick utgiven på svenska i Amerika som heter "Madam Åkers Fosterbarn" och huvudpersonen i denna Arbogaskildring från 1870 talet är Hilda själv som föräldralös fosterdotter till Madam Åker. Hilda utvandrade till Nordamerika år 1888 efter några år som Piga i Stockholm och jag har nu kontakt med Hildas barnbarns barn via mail och facebook.

 

 

Nedanstående foto från 1880 talet.

Hilda Karolina Stenström